0

Na ongeveer vier maanden is het tijd voor bijvoeding voor je baby. Je kindje krijgt dan niet alleen borstvoeding of flesvoeding*, maar gaat ook langzaam wennen aan vast eten. Maar welke hapjes zijn dan geschikt of juist niet geschikt voor je kleintje? De meeste dingen kun je gewoon aan je kindje geven, maar er zijn een paar voedingssoorten die niet goed voor ze zijn. Loulouka zet ze voor je op een rijtje.

*Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. 

We schreven al eerder over bijvoeding voor je baby en met welke hapjes je het beste kunt beginnen. We vatten het nog even voor je samen: als je kindje 6 maanden oud is, heeft het ook vaste voeding nodig naast melk uit borstvoeding of flesvoeding. Is je kindje 8 maanden? Dan gaat de vaste voeding langzaam de melk vervangen. Vanaf 4 maanden kun je al beginnen met zogenaamde oefenhapjes: kleine hapjes vast voedsel, zodat jouw kleintje kan wennen aan nieuwe smaken en structuren.

Smakt jouw kindje telkens en kijkt het heel aandachtig naar jouw eten? Dan kan het tijd zijn voor de oefenhapjes! Het Voedingscentrum stelt wel dat het belangrijk is dat je baby al rechtop zit en goed kan slikken.

Bijvoeding voor mijn baby: wat kan wel?

Vanaf 4 maanden oud kun je jouw kindje laten wennen aan groente en fruit. Na zes maanden is het belangrijk dat je kindje de juiste bijvoeding krijgt met goede vezels, vitaminen en mineralen. Baby’s hebben vaak een aangeboren voorkeur voor zoet en een afkeur voor bitter en zuur. Het is daarom belangrijk om te beginnen met zachte smaakjes. Denk bijvoorbeeld aan bloemkool, boontjes, broccoli en pompoen. Na groente en fruit kun je beginnen met hapjes als pap, rijst, pasta of aardappels. Eerst geef je dit meer in de vorm van puree, maar dat kan steeds een beetje minder geprakt of fijngesneden. Als je kindje 1 jaar oud is, kan het met de pot mee-eten.

En wat is juist geen goede bijvoeding?

Sommige voedingsmiddelen zijn nog niet geschikt voor baby’s onder 1 jaar oud. Bijvoorbeeld doordat ze schadelijke bacteriën bevatten of omdat ze te zoet, zout of vet zijn voor je kindje.

Vlees, vis en eieren (rauw)

Jonge kinderen zijn extra gevoelig voor de ziekmakende bacteriën in rauw voedsel als vlees, vis en eieren. Geef je baby dit dus niet te eten en let ook op producten die gemaakt zijn van rauw vlees of rauwe vis en eieren. Denk bijvoorbeeld aan carpaccio, tartaar, sushi, gerookte zalm of zelfgemaakte mayonaise met rauwe eieren. Ook kaas gemaakt van rauwe melk (zoals boerenkaas) kan deze ziekmakende bacteriën bevatten.

Lever

Lever bevat veel vitamine A. Een overvloed van deze vitamine kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid bij je kindje.

Broodbeleg

Voor een baby is het nog niet nodig om het brood te beleggen. Besmeren met zachte margarine is genoeg! Je kunt het brood natuurlijk wel beleggen, maar kies dan niet voor kaas gemaakt van rauwe melk of leverpaté. Ook smeerkaas en gewone kaas zijn niet altijd goed voor je kindje. Deze bevatten veel verzadigd vet en zout, waar de niertjes van je baby nog niet goed tegen kunnen. Speciale 30+ smeerkaas met minder zout kan wel. Ook honing is niet goed voor je baby: dit kan besmet zijn met een bacterie waar kinderen tot 1 jaar erg ziek van kunnen worden.

Melk

Geef je kindje geen gewone melk uit een pak. Flesvoeding en borstvoeding zijn beter afgestemd op de behoeftes van je baby en bevatten meer goede vetten, minder zout en minder eiwitten. Een beetje gewone melk kan geen kwaad, maar bij te veel van deze melk kan je baby ook te veel eiwitten binnenkrijgen. Dit is schadelijk voor de niertjes.

Zoete drank en toetjes

Je kindje heeft geen chocolademelk of zoete zuiveldranken nodig. Daar zit te veel suiker in, net als in vruchtenyoghurt, vla, diksap, aanmaaklimonade en frisdrank.

Toegevoegd zout

Je kunt het beste geen zout toevoegen aan de baby zijn bijvoeding. Ons eten bevat namelijk al voldoende zout en de niertjes van je kindje kunnen nog niet goed tegen te veel zout.

One Comment

Leave a Reply