0

Kleine baby’s worden groot. Er komt een tijd dat je baby niet meer genoeg heeft aan melk en méér wil. Wanneer is het tijd voor je baby zijn eerste hapjes? Loulouka zocht het voor je uit en geeft je handige tips voor als je overstapt van flesvoeding naar vaste voeding.

Als jouw kindje 6 maanden oud is, heeft het naast borstvoeding of flesvoeding* ook vaste voeding nodig, stelt het Voedingscentrum. Vanaf 8 maanden vervangt die vaste voeding langzaam de melk. Om die overstap naar vaste voeding zo gemakkelijk mogelijk te maken voor jouw baby, kun je vanaf dat je kindje 4 maanden oud is al beginnen met oefenhapjes. Zo kan je baby heel gemakkelijk wennen aan nieuw eten. Lekker oefenen met hapjes dus!

*borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. 

Wanneer geef je jouw baby de eerste hapjes?

Als je kindje tussen de 4 en 6 maanden oud is kun je samen gaan wennen aan het geven van vaste voeding. Die eerste hapjes voor je baby gaan nog altijd samen met de borstvoeding of  flesvoeding die je al gaf. Als je kindje 8 maanden oud is, kun je langzaam de borstvoeding of flesvoeding vervangen voor echte maaltijden.

Je kunt zien dat jouw kindje klaar is voor oefenhapjes als het steeds smakkende geluidjes maakt of heel erg gefixeerd lijkt op jouw eten. Het is wel belangrijk dat je baby al rechtop kan zitten en goed kan slikken. Begin 1 of 2 keer per dag met 3 tot 4 lepeltjes.

Welke hapjes zijn geschikt voor mijn baby?

Het maakt niet zo veel uit welk voedsel je kiest voor de baby zijn eerste hapjes, als het maar gezond is! Wat dacht je bijvoorbeeld van een lepeltje geprakte groente of fruit? Je kunt je kindje eigenlijk alles geven dat jij ook eet (en gezond is). Groente, fruit, aardappel, rijst, pasta, fijngemalen gaar vlees: het kan allemaal. In deze blog lees je welk eten je juist niet aan je kindje moet geven. Denk bijvoorbeeld aan rauw vlees, honing of te zoet of te zout eten.

Kindjes houden het meest van zachte smaken, zeker als ze moeten wennen aan vast voedsel. Bloemkool, boontjes, broccoli en pompoen zijn fijne smaken voor jouw baby. Qua fruit is eigenlijk alles wel geschikt. Veel baby’s houden bijvoorbeeld van banaan, peer, appel, meloen, avocado of mango.

Je mag je baby stukjes brood geven (zonder korst) als hij al wat gewend is aan andere, zachtere oefenhapjes. Je kunt het brood ook in melk dopen om het wat zachter te maken voor je kindje. Vanaf 7 maanden kun je ook stukjes brood met korst gaan geven. Zelfs als je kindje nog geen tandjes heeft, kan hij hier met zijn kaken op bijten en sabbelen. En dat is weer goed voor zijn mondspieren!

Pindakaas en ei

Wil je de kans op voedselallergieën zo klein mogelijk maken? Geef je baby dan bij de eerste hapjes zo vroeg mogelijk al verschillende soorten voedsel. Het Voedingscentrum adviseert om te starten met groente en fruit, maar al voordat je kind 8 maanden is ook pindakaas en ei toe te voegen aan de hapjes. Zo verklein je de kans dat jouw kindje allergisch wordt voor pinda’s of eieren. Als je kindje al voedselallergieën heeft of ernstige eczeem, dan is het nog belangrijker om al vroeg te starten met eten als pindakaas en ei. Het advies is dan om al vóór de leeftijd van 6 maanden hiermee te starten. Overleg wel altijd met je kinderarts!

Begin bijvoorbeeld met een halve theelepel pindakaas (liefst 100% pindakaas zonder stukjes) of een theelepel fijngemaakt gebakken of gekookt ei. Daar geef je iedere dag een beetje meer van. Als dat zonder problemen verloopt, kun je jouw kindje elke week ongeveer een eetlepel pindakaas of ei geven, in één keer of verdeeld over de dagen.

Leave a Reply