Sommige kindjes kunnen niet goed tegen koemelk. Daar krijgt je baby bijvoorbeeld eczeem van. Andere klachten zijn onder andere darmkrampjes, overgeven of een piepende ademhaling. Loulouka vertelt je alles over baby-eczeem en koemelkallergie.

Eczeem is een huidaandoening waarbij je kindje soms gek wordt van de jeuk. En jij dus ook! Er zijn verschillende soorten eczeem. Zo heb je bijvoorbeeld atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem genoemd): de ‘normale’ vorm die erfelijk is. Daarnaast bestaat er contacteczeem, wat ontstaat door contact met een bepaalde stof waar je kindje allergisch voor is. Denk bijvoorbeeld aan nikkelallergie bij het dragen van sieraden. Tot slot heb je ook seborroïsch eczeem: een variant die vooral op de hoofdhuid van kindjes voorkomt.

Eczeem bij een baby gaat vaak gepaard met een droge huid met schilferende plekken. Je kindje kan door de jeuk erg onrustig worden en er ’s nachts van wakker liggen.

Wat kun je doen tegen eczeem bij een baby?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen als jouw kindje eczeem heeft:

  • Houd het babyhuidje goed vet, bijvoorbeeld met een babycrème
  • Houd de nagels van je kindje kort, zodat het niet te veel kan krabben
  • Houd het huis zoveel mogelijk stofvrij
  • Zorg dat je kindje genoeg zonlicht krijgt
  • Kies voor katoenen kleding, want dat ademt beter
  • Droog je kindje na het badderen deppend af in plaats van wrijvend

Koemelkallergie

Soms kan een voedselallergie, zoals koemelkallergie een oorzaak van eczeem zijn. Ga altijd eerst naar de huisarts als je vermoedt dat je kindje hier last van heeft! Eczeem is dan vaak niet het enige symptoom. Je baby heeft meestal ook andere klachten, zoals hoesten, een piepende ademhaling en maag- en darmklachten.  Gelukkig komt een koemelkallergie maar bij slechts 2 tot 3% van de baby’s voor.

Baby’s hebben borstvoeding of flesvoeding* nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en om te groeien. Sommige kindjes kunnen echter niet goed tegen (koe-)melk. Hun afweersysteem reageert dan abnormaal op koemelkeiwitten in deze voeding en keert zich tegen de koemelk. Het kindje maakt dan antistoffen aan, waardoor er een allergische reactie ontstaat.

Er kan dan onder andere eczeem optreden, of andere huidklachten als rode uitslag, jeuk, oedeem of galbulten. In heel zeldzame gevallen kunnen er ernstige klachten optreden direct na het drinken van melk. Dat kan bijvoorbeeld acute benauwdheid zijn, een lage bloeddruk of sufheid. Op de lange termijn kan een koemelkallergie leiden tot slecht willen drinken en een afname van de groei.

*Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje.

Koemelkallergie vastgesteld, en dan?

Als je arts heeft vastgesteld dat het inderdaad om een koemelkallergie gaat, dan volgen jij (als je borstvoeding geeft) en je baby een koemelkvrij dieet. Let op: koemelk zit bijvoorbeeld ook in koekjes of margarine. Vraag dus altijd advies aan de huisarts of een diëtiste!

Je baby krijgt speciale kunstvoeding waarbij de eiwitten in kleine stukjes zijn geknipt, zodat het afweersysteem het niet herkend. Artsen raden sojamelk als alternatief af voor kinderen onder de 1 jaar. Ook alternatieven als geitenmelk, schapenmelk en amandelmelk worden afgeraden voor kinderen onder een half jaar oud met een koemelkallergie, volgens het Voedingscentrum.

De meeste baby’s groeien over hun koemelkallergie heen, vaak al voor hun eerste verjaardag. Als kinderen 3 jaar oud zijn is zelfs 90% van hen over hun allergie heen gegroeid. Daarom is het belangrijk om regelmatig te testen of je baby nog steeds allergisch reageert!

One Comment

Leave a Reply