0

Flesvoeding voor baby’s is er in veel soorten en maten. Hoewel borstvoeding het beste is voor je kindje, bestaat er gelukkig ook goede en veilige flesvoeding voor als borstvoeding geen optie is. Loulouka vertelt je wat flesvoeding is en welke ingrediënten standaard te vinden zijn in deze vorm van babyvoeding.

Flesvoeding (de naam zegt het al!) is voeding die je via een flesje aan je kindje geeft. Dat kan afgekolfde moedermelk zijn, maar meestal wordt hiermee kunstvoeding bedoeld. De samenstelling van borstvoeding blijft het uitgangspunt van flesvoeding, maar helemaal namaken is nooit mogelijk.

 

Flesvoeding wordt gemaakt van koemelk

Er zijn twee varianten: zuigelingenvoeding voor baby’s tot 6 maanden en opvolgzuigelingenvoeding voor baby’s ouder dan 6 maanden. Die melk koop je meestal in een poedervorm, die je op moet lossen in warm water. Dat water heb je eerst gekookt en is daarna afgekoeld. Die melkpoeder is meestal afkomstig van koemelk en soms zelfs van geitenmelk.

Maar waarom kan een kindje geen gewone melk drinken, vraag je je misschien af? Die gewone koe- of geitenmelk is gevaarlijk voor baby’s. Daardoor krijgt je kindje namelijk te veel eiwitten binnen, wat weer gevaarlijk kan zijn voor de niertjes. Ook het zout in gewone melk is niet goed voor de niertjes van je baby.

 

Wat moet er standaard in flesvoeding zitten?

Babyvoeding moet voldoen aan strenge eisen volgens de Warenwet. Alle soorten bevatten daarom dezelfde voedingswaarden en verplichte voedingsstoffen. Er zitten meer dan 100 ingrediënten in flesvoeding, waaronder de verplichte stoffen als verschillende vitamines en mineralen.

Ook zit er choline in deze voeding: een stofje dat nodig is voor de prikkeloverdracht in de hersenen van baby’s. Ons lichaam maakt dat stofje zelf aan, maar bij baby’s nog niet. In opvolgmelk zit dit niet meer, omdat baby’s na zes maanden oud genoeg zijn om zelf choline aan te maken of om het uit andere voedingsmiddelen zoals melk en eieren te halen.

Aan flesvoeding wordt ook inositol toegevoegd. Deze stof speelt een rol bij allerlei processen in het lichaam. Het is onder andere heel belangrijk voor het vetzuurmetabolisme, het ontwikkelen van de hersenen en het doorgeven van signalen tussen cellen. Deze stof vind je ook terug in borstvoeding en voeding voor baby’s jonger dan 6 maanden. In opvolgmelk zit dit stofje niet meer, omdat er in vast voedsel voldoende inositol zit.

 

Toegevoegde stoffen

Fabrikanten mogen zelf nog enkele stoffen vrijwillig toevoegen, maar alleen als is aangetoond dat die stoffen veilig zijn en als ze in de wet zijn opgenomen. Dat gaat bijvoorbeeld om GOS, FOS of nucleotiden. Deze stoffen zouden goed zijn voor het immuunsysteem van baby’s. Er is echter nog niet voldoende bewijs gevonden voor een echt effect, volgens voedselautoriteit EFSA.

 

Welke flesvoeding kan ik kiezen?

Loulouka produceert biologische flesvoeding. Wie biologische melkvoeding kiest, kiest voor een product met ingrediënten van biologische oorsprong. Er is dan geen gebruik gemaakt van kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen of genetisch gemodificeerde ingrediënten. Daarnaast richt de biologische landbouw op dierenwelzijn, duurzaamheid en harmonie voor de natuur.

Onze biologische melkvoeding wordt geproduceerd in Zwitserland. We gebruiken alleen lokale grondstoffen en volle melk van koeien die lekker buiten mogen lopen en zelf ook alleen biologisch voedsel krijgen. Daarnaast vervingen we palmolie door kokosolie, omdat we graag zo duurzaam mogelijk willen produceren en zo bij willen dragen aan het milieu. Uiteraard voldoen we aan alle strenge kwaliteitsvoorschriften voor het hele productieproces en voor de melk, de koeien en het milieu.

 

 

Leave a Reply