Een baby met een verstopping kan daar behoorlijk veel last van hebben. Zo zorgt het voor bijvoorbeeld buikpijn, kramp en zeurderig of huilerig gedrag. Toch komt het ontzettend vaak voor bij kleintjes. Waardoor wordt die verstopping veroorzaakt? En wat kun je er nou precies tegen doen? We zochten het voor je uit.

Maar eerst: wat is verstopping nou eigenlijk precies? Als een kindje last heeft van verstopping, ook wel obstipatie genoemd, dan kan deze eigenlijk moeilijk poepen. Dit komt doordat harde en droge ontlasting zich als het ware ophoopt in de darmen en dit lastig en pijnlijk is om uit te persen. Een vervelend kwaaltje waar veel baby’s last van hebben.

Toch wil het niet zeggen dat als je kleintje al een paar dagen niet heeft gepoept, deze last heeft van verstopping. Een baby met verstopping heeft veel moeite zijn ontlasting kwijt te raken. Gaat dit jouw kleine makkelijk af en is de ontlasting zacht? Dan is er niks aan de hand. Ook bij verstopping hoef je je trouwens weinig zorgen te maken: het is meestal niets ergs, maar vervelend is het natuurlijk wel.

Baby met verstopping: op zoek naar de oorzaak

Jouw kindje is natuurlijk nog volop in ontwikkeling. Zo ook het maag-darmstelsel van je baby. Als één van de lichaamsdelen nog niet helemaal werkt zoals het hoort, kan er verstopping ontstaan. Maar niet alleen dat kan de oorzaak zijn van obstipatie, een baby met een verstopping kan ook last hebben van te weinig vocht of van de voeding. Ben je bijvoorbeeld net overgestapt op andere voeding? Dan kan de verstopping ook een reactie zijn op die nieuwere voeding. Je kindje en het maag-darmstelsel moet dan even wennen. Ook flesvoeding* kan, als je te weinig water toevoegt, zorgen voor harde ontlasting. Een tip dus, om de verhoudingen goed in de gaten te houden.

Tips voor ouders

Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet over wat te doen als je baby last heeft van verstopping. Het allerbelangrijkste? Onthoud dat je niet de enige ouder bent die dit meemaakt. Verstopping is één van de babykwaaltjes die het meeste voorkomt, dus gek is het absoluut niet.

  • Zorg voor genoeg vocht – Let erop dat je kindje genoeg vocht binnenkrijgt, dan kan het maag-darmstelsel optimaal werken. Wist je dat baby’s meer vocht dan volwassenen moeten krijgen?
  • Wacht rustig af – Stap je net over op andere voeding of een ander merk? Geef je kind dan even de tijd om te wennen. Pas dan kun je zien of de verstopping wordt veroorzaakt door de voeding, of dat je kindje gewoon even tijd nodig had om te wennen aan de wisseling.
  • Genoeg vezels – Krijgt je kindje al vaste voeding? Dan is het ook essentieel dat je baby voldoende vezels binnenkrijgt, zoals uit groente, fruit en volkorenproducten. Zo zorg je voor een gezonde stoelgang.

Blijft je kleine last hebben van verstopping? Neem dan contact op met je huisarts.

*Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje*

Leave a Reply