0

Veel ouders vragen het zich af: hoeveel melk mag mijn baby eigenlijk? Welke hoeveelheid is het beste voor mijn kindje? En wat als mijn baby écht heel hongerig is? Loulouka legt het je allemaal uit en geeft je een handig schema.

We zeiden het al eerder: een voedingsschema voor jouw kindje zou ontzettend handig zijn. Maar het probleem is: niet iedere baby is hetzelfde. Daarom is er niet één vast schema dat werkt voor ieder kind. Ze drinken niet even vaak en ook niet evenveel. Wat het beste past bij jouw kindje, zul je zelf al snel merken. Meestal is het je baby zelf die bepaalt hoeveel en hoe vaak hij wil drinken. Dat geldt niet alleen voor borstvoeding, maar ook voor flesvoeding of een combinatie daarvan. Het voedingscentrum stelt dat je kunt zien of je kindje genoeg voeding binnenkrijgt als hij ongeveer 6 natte luiers per dag heeft, levendig is en goed groeit.

Flesvoeding: hoeveel melk geef ik aan mijn baby?

De eerste dagen zal je kindje ongeveer 10 tot 12 keer om voeding vragen. Rond 6 weken willen ze ongeveer 6 keer per dag melk. Het Voedingscentrum heeft een handige richtlijn voor flesvoeding. Geef je baby ongeveer 150 milliliter voeding per kilo gewicht. Dus weegt jouw baby 5 kilo? Dan krijgt hij iedere dag  ongeveer 750 milliliter voeding. Bijvoorbeeld in 10 flesjes van 75 milliliter of 9 flesjes van 80-85 milliliter.

Ouders van Nu heeft ook een handig voedingsschema voor flesvoeding. Let op: ook dit is alleen een richtlijn. Misschien heeft jouw baby wel andere behoeftes!*

  • 0-6 weken: 6-7 keer voeden
  • 6-8 weken: 5-6 keer voeden
  • 2-5 maanden: 5 keer voeden
  • 6 maanden: 4 keer voeden
  • 7-8 maanden: 3 of 4 keer voeden
  • 9-12 maanden: 3 keer voeden

Genoeg gedronken?

Je baby kan heel goed laten weten wanneer hij honger heeft. Maar ook wanneer het genoeg gedronken heeft. Heeft het geen zin meer in voeding? Dan zal je baby zijn hoofdje wegdraaien, of de tepel of speen loslaten. Is je kindje al wat ouder? Dan kan het ook met zijn handjes de borst of fles wegduwen. Blijf dan het flesje niet opdringen aan je kindje. Het hoeft niet leeg! Heeft je kindje juist nog honger als de fles al op is? Dan kan het zijn dat hij te snel heeft gedronken. Zorg dat je altijd genoeg tijd neemt voor de voeding: zo’n 20 tot 30 minuten. Is de fles na 30 minuten nog niet op? Dan heeft je kindje waarschijnlijk genoeg gehad.

Iedere baby is anders

De berekening hierboven is natuurlijk slechts een richtlijn. We zeggen het vaker: ieder kindje is anders. Drinkt jouw baby meer of minder? Maak je dan geen zorgen! Meestal weet jouw baby zelf het beste hoeveel voeding het nodig heeft. Het belangrijkst is dus om goed naar je kindje te luisteren.

Leave a Reply