Flesvoeding* koop je meestal niet in de vorm van vloeibare melk, maar als melkpoeder. Van die poeder maak je vervolgens melk voor je kindje. Maar wat is melkpoeder nu precies? En hoe moet je het gebruiken? Loulouka legt het uit!

*Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje

Melk verkopen in poedervorm heeft verschillende voordelen ten opzichte van vloeibare melk. Zo kun je melkpoeder veel beter bewaren. Het is langer houdbaar, je hebt geen koeling of tanks nodig, het is kleiner en lichter dan gewone melk en het is makkelijker om te vervoeren.

Hoe wordt melkpoeder gemaakt?

Gewone melk is gevaarlijk voor baby’s. Dit bevat namelijk te veel zout en eiwitten. De niertjes van je kindje zijn daar nog niet op ingericht en kunnen dus schade oplopen door grote hoeveelheden gewone melk. Die melk moet dus eerst worden bewerkt, voordat het babymelkpoeder kan worden.

De bewerkte melk wordt ingedampt (het water wordt er aan onttrokken) totdat het een poedervorm heeft. Vervolgens worden er allerlei voedingsstoffen en mineralen toegevoegd aan het poeder, zodat de uiteindelijke flesvoeding alle belangrijke stoffen bevat die een baby nodig heeft.

Hoe bereid je deze melk?

Het melkpoeder los je op in warm water. Dat water heb je eerst gekookt om alle mogelijke bacteriën te doden en is daarna weer afgekoeld.

Om het melkpoeder van Loulouka te bereiden, volg je deze stappen:

  1. Was je handen goed. Steriliseer de fles, de speen en de ring. Bijvoorbeeld door deze 3 tot 5 minuten in kokend water onder te dompelen.
  2. Kook vers drinkwater en laat het afkoelen tot ongeveer 40 tot 50 C°. Giet de helft van het water in de fles.
  3. Vul de meegeleverde maatlepel losjes met een dosering van het poeder en strijk dit glad met de rug van een mes. Doe de aanbevolen hoeveelheid melkpoeder in de fles. Sluit de fles en schud krachtig.
  4. Voeg daarna het resterende water toe en schudt weer een paar keer tot het poeder is opgelost. Laat de melk afkoelen tot drinktemperatuur (ongeveer 37°C). Controleer de temperatuur van de melk altijd voor het voeden.

Hoeveel melk heeft mijn baby nodig? 

Iedere baby is anders. Er geldt dan ook geen vast voedingsschema dat voor ieder kind werkt. Wel zijn er verschillende richtlijnen die je kunt gebruiken. Dit is één van de richtlijnen van het Voedingscentrum:

De eerste dagen zal je kindje ongeveer 10 tot 12 keer per dag om voeding vragen. Rond 6 weken willen ze ongeveer 6 keer per dag melk. Geef je baby ongeveer 150 milliliter voeding per kilo lichaamsgewicht. Dus weegt jouw baby 5 kilo? Dan krijgt hij iedere dag  ongeveer 750 milliliter voeding. Bijvoorbeeld in 10 flesjes van 75 milliliter of 9 flesjes van 80-85 milliliter.

Ouders van Nu heeft ook een handig voedingsschema voor flesvoeding. Let op: ook dit is alleen een richtlijn. Misschien heeft jouw baby wel andere behoeftes!*

0-6 weken: 6-7 keer voeden

6-8 weken: 5-6 keer voeden

2-5 maanden: 5 keer voeden

6 maanden: 4 keer voeden

7-8 maanden: 3 of 4 keer voeden

9-12 maanden: 3 keer voeden

Leave a Reply