0

Zo rond de leeftijd van 6 maanden krijgt jouw baby zijn eerste tandjes. Dat betekent dat je kindje ook meer vast voedsel kan gaan eten. Toch heeft je kleintje nog steeds flesvoeding nodig, al kun je het vanaf die leeftijd wel wat af gaan bouwen. Meer weten over babytandjes en voeding? Loulouka zocht het voor je uit.

Alle baby’s groeien en ontwikkelen in hun eigen tempo. Ook die van jou! En dat geldt ook voor het doorkomen van de melktandjes. Normaal gesproken komen tussen de 4 tot 7 maanden de allereerste tandjes door. Dat zijn vaak de twee centrale snijtanden in de onderkaak. Daarna volgen de centrale tanden in de bovenkaak, de laterale snijtanden en de voorste kiezen. Uiteindelijk komen ook de vier hoektanden en de achterste kiezen door. Als je kindje ongeveer 3 jaar oud is, heeft het een volgroeid melkgebit met 20 tanden en kiezen.

Symptomen van eerste tandjes van je baby

Doorkomende tandjes zijn meestal niet zo fijn voor je kindje. Het gaat gepaard met allerlei ongemakken en klachten. Hoe lang die klachten duren, verschilt weer per baby. Je kindje gaat bijvoorbeeld veel kwijlen en op dingen bijten, kauwen of zuigen. Je baby wordt vaak huilerig en sneller geïrriteerd. Slapen en eten kan lastig worden. Kortom: geen pretje voor je kleintje!

Je kunt de ongemakken wat verzachten door je kindje bijvoorbeeld iets te geven om op te bijten. Koud eten of drinken werkt ook vaak goed. Dat koelt het tandvlees en verlicht zo de pijn. En natuurlijk is er maar één wondermiddel dat altijd helpt: een beetje extra liefde. Aandacht, kusjes en knuffels zijn soms het beste medicijn!

Stoppen met melk geven?

Rond dezelfde leeftijd als dat je kindje tanden krijgt, heeft het ook vaste voeding nodig. Maar stop nog niet meteen met flesvoeding of borstvoeding* als het eerste tandje doorkomt, want dat kan je kindje tot zeker 8 of zelfs 12 maanden nog goed gebruiken!

*Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje.

Vanaf 6 maanden heeft je baby extra ijzer nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het voorraadje ijzer dat hij in de baarmoeder heeft opgebouwd, is dan op. Vanaf ongeveer 1 jaar oud kan hij al het ijzer dat hij nodig heeft halen uit vast voedsel, maar in de tussenperiode heeft hij nog extra ijzer nodig. Als je jouw kindje flesvoeding geeft, dan kun je bij 6 maanden overstappen op opvolgmelk. Dat bevat alle ijzer die je kindje nodig heeft.

Als je kindje 8 maanden oud is, kun je langzaam echte maaltijden gaan toevoegen aan de borstvoeding of flesvoeding. Als je kindje 1 jaar oud is, kan het met de pot mee eten en krijgt het genoeg ijzer uit vast voedsel.

Beginnen met oefenhapjes

Zo rond de 4 maanden oud kun je beginnen moet oefenhapjes voor je kindje. Zo wen je samen aan het geven van vaste voeding. Je kunt zien of je kindje klaar is voor die vaste voeding als het steeds meer smakkende geluidjes gaat maken of heel erg gefixeerd lijkt op jouw eten.

Leave a Reply