Weinig slaap hoort natuurlijk bij het krijgen van een kindje, maar heel eerlijk? Niemand zit te wachten om zo vroeg uit bed te klimmen – zeker niet als je had gehoopt op een ochtend lekker rustig wakker worden. Hoe komt het dat je kleintje zo vroeg wakker is? En wat kun je er nou eigenlijk allemaal aan doen?

Een baby die vroeg wakker is kan je humeur flink verpesten. Want stel je voor, je hebt je de hele week verheugd op een weekend uitslapen. Je bent heerlijk vertrokken naar dromenland, maar opeens hoor je het geluid van je baby: klaarwakker, om half vijf ’s ochtends.

Een baby die vroeg wakker is: wat is dat eigenlijk?

Laten we eerst het volgende even benoemen: je kindje kan er eigenlijk niet zo veel aan doen dat het ‘te vroeg’ wakker is. Baby’s kennen namelijk geen dag- of nachtritme en ze weten niet dat ze eigenlijk nog door kunnen slapen. Maar wat is nou eigenlijk te vroeg? Volgens slaapcoach Chantal hebben we het over te vroeg wakker worden bij baby’s als dit tussen 4 en 6 uur ’s nachts is. Word je kindje daarna wakker? Dan is het juist prima! Een goede tijd voor jouw kleintje om te ontwaken is tussen 6 en 7 uur ’s ochtends. Dat klinkt al een stuk beter dan om 4 uur.

Met een klein beetje hulp…

Maar je kunt natuurlijk wel je kindje een beetje helpen bij het ‘uitslapen’. We hebben hieronder een aantal veelvoorkomende oorzaken van te vroeg ontwaken bij baby’s op een rijtje gezet, mét een oplossing. Wel even een kleine disclaimer: geen enkel kind is hetzelfde. Wat dus voor de één kan werken, kan voor de ander juist een averechts effect hebben. Ga op ontdekkingstocht en probeer uit wat voor jouw kleintje werkt.

Een te late bedtijd

Ja, dit klinkt misschien vreemd, maar een late bedtijd werkt juist vroeg wakker worden in de hand. Zie je slaapsignalen? Dan is het tijd om je kleintje op bed te leggen. Wacht daar niet te lang mee, want: Hoe later je slaapt, hoe slechter de slaap. Werp ook eens een blik op het slaapschema van je kindje overdag: misschien kunnen die slaapjes wat minder kort of juist wat korter?

Licht in de duisternis

Slaap jij lekker in een lichte kamer? Waarschijnlijk weet je het antwoord al. Net als jij houdt ook je kindje niet van licht dat de slaapkamer binnenvalt. Door licht denkt je baby namelijk dat het al ochtend is, met als gevolg een klaarwakker kleintje. De oplossing voor licht in de kamer is natuurlijk simpel: haal verduisterende gordijnen voor de babykamer. Zo kunnen jij en je baby heerlijk uitslapen.

Niet consistent

En als laatste punt: wees consistent! Veel ouders halen hun kindje, als deze wakker is, toch maar uit bed. Zo leert je kindje natuurlijk nooit dat het nog te vroeg is. Doe dit dus niet, maar laat juist merken dat het de bedoeling is om verder te slapen.

Leave a Reply