0

Is het al tijd voor voeding voor jouw hongerige baby? Jouw baby laat dat vaak zelf aan je weten. Maar dat kleintje kan natuurlijk nog niet praten, dus hoe herken je de hongersignalen? Loulouka legt het je uit. Zo weet je altijd precies wanneer jouw kindje honger heeft.

Als kersverse ouders herken je het vast en zeker: je kindje huilt en probeert je dus iets te vertellen. Maar is het al tijd voor voeding voor jouw hongerige baby of is er iets anders aan de hand? Want je weet: een hongerige baby huilt. Maar een baby die een vieze luier heeft ook. En wat dacht je van de baby die zich niet lekker voelt? Die het te warm of te koud heeft? Juist, die huilen ook. En dan is het echt niet altijd gemakkelijk om te weten wat er nu aan de hand is. Dat begrijpen we helemaal.

Tijd voor voeding voor je hongerige baby?

Gelukkig zijn er verschillende signalen waaraan jij kunt zien dat jouw kindje honger heeft. En meestal gebeurt dat nog voordat hij het op een huilen zet. Het enige wat jij hoeft te doen is die signalen zo snel mogelijk herkennen en je kindje geven wat hij nodig heeft: de borst of de fles*. Heb je de signalen verkeerd geïnterpreteerd? Dan zal je baby je dat ook duidelijk maken. Had hij toch geen honger (meer)? Dan laat hij meestal al snel de tepel of de speen los of draait hij zijn hoofdje weg. Is je kindje al wat ouder, dan kan hij ook de fles met z’n handjes wegslaan. Duidelijk, toch?

*Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. 

Deze signalen laten vaak zien dat jouw kleintje honger heeft:

  • Je baby wordt onrustig
  • Je baby sabbelt op zijn handje
  • Je baby maakt smakkende geluidjes
  • Je baby maakt zuigbewegingen met de lipjes
  • Je baby doet zijn mond open zodra je de lippen aanraakt
  • Je baby zuigt op je pink, een fopspeen of duim
  • Je baby draait met zijn hoofdje, zoekend naar de borst of de fles
  • Je baby steekt zijn tong uit

Voedingsschema of niet?

Veel baby’s hebben hun eigen voedingsritme. Een vast voedingsschema heeft dus lang niet altijd zin. Het is veel belangrijker om je kindje te voeden wanneer het hongerig is. En dat is helaas nooit precies om de 2 of 3 uur. Sorry ouders! Door in te gaan op de hongersignalen kun je jouw kindje voeden op verzoek. En nogmaals: ieder kindje is anders en zal op een andere manier laten weten dat hij graag wil eten. Daar kom je vanzelf achter. Geef het even de tijd!

Baby wakker maken om te voeden?

Baby’s slapen, zeker in het begin, ontzettend veel. Meestal wordt je kindje vanzelf wakker als het wil drinken. Sommige kindjes slapen echter gewoon door, ook als jij al lang vindt dat het tijd is voor een voeding. De eerste maanden mag je jouw baby dan best wakker maken voor het flesje. Dan weet hij het verschil tussen dag en nacht nog niet, dus mag je hem een handje helpen. Kindjes ouder dan 3 maanden hoef je meestal niet meer wakker te maken voor voeding. Meer weten hierover? Lees ons eerdere blog over voeding en slaperige baby’s.

Leave a Reply