Kan babyvoeding helpen tegen krampjes? Je hebt het je vast wel eens afgevraagd als je kleintje weer eens last kreeg van de darmpjes. Bijna elke ouder krijgt te maken met dit vervelende ‘probleem’, dat vaak leidt tot huilende en ontroostbare kinderen. Logisch dus, dat je hier graag een oplossing voor wil vinden.

Maar om maar meteen met de deur in huis te vallen: darmkrampjes bij kinderen zijn eigenlijk nauwelijks te voorkomen, óók niet met voeding. Er bestaat niet iets als de perfecte babyvoeding tegen krampjes. Vroeg of laat krijgt iedere baby last van de darmpjes, en wel om een hele logische reden: de darmpjes van baby’s zijn namelijk nog niet volgroeid en dus extra gevoelig. Door eten raken hun darmen geprikkeld, met als gevolg de darmkrampjes.

Vooral de eerste weken, maar zeker ook rond de 6 tot 8 weken zal je zien dat je kindje veel last heeft van dit kwaaltje. Hier ligt namelijk de piek. Daarna zal het langzaamaan met de krampjes gedaan zijn en na 3 tot 4 maanden zijn de darmpjes zelfs voldoende ontwikkeld. Wel zo fijn, voor jou én je baby.

Babyvoeding tegen krampjes: een succes?

Hoewel er dus geen perfecte babyvoeding tegen krampjes is en je krampjes ook niet helemaal kunt voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de krampjes te verminderen of je kindje wat relaxter te krijgen. Een blije baby is immers een blije ouder.

  • Geef je flesvoeding*? Dan is het belangrijk dat je kleintje zo min mogelijk lucht binnenkrijgt via de mond tijdens het drinken. Dit kun je doen met behulp van speciale spenen en flesjes tegen darmkrampjes, zoals een flesje met antikolieksysteem of met een S-vorm. Heeft je kind toch nog veel lucht binnengekregen? Dan is het belangrijk om jouw baby goed en rustig te laten boeren.
  • Geef je borstvoeding? Dan kunnen ook pittig eten, kool of bonen zorgen voor die ellendige darmkrampjes. Probeer dit eten daarom te vermijden.
  • Help je baby ontspannen door deze te knuffelen, de buik zachtjes te masseren door rondjes te maken of door lekker in een warm bad te gaan.

Darmkrampjes kunnen echter ook een andere oorzaak hebben, namelijk een koemelkallergie. Dit is volgens het Voedingscentrum de meest voorkomende allergie bij baby’s, maar komt gelukkig maar bij 2 tot 3% van de kindjes voor. Denk je dat je kind last heeft van een allergie tegen koemelk? Pas niet zomaar iets aan, maar ga dan eerst langs het consultatiebureau of de huisarts om dit te laten checken. Dat is het veiligste voor jou en je kind.

Heeft je kind inderdaad een allergie? Ook dan zijn er voldoende opties om je kleintje te voeden. Zo kun je borstvoeding geven als je als moeder koemelk vermijdt. Er bestaat wél babyvoeding voor krampjes die ontstaan door een allergie, namelijk hypoallergene flesvoeding. En gelukkig gaat ook een koemelkallergie in de meeste gevallen weer over. Wist je dat op de leeftijd van 3 jaar zelfs 90% over hun allergie heen gegroeid? Een fijn vooruitzicht!

*Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje

Leave a Reply